Tips voor verwijderen vlekken uit tapijt

Een gezellige verjaardag of een ongelukje veroorzaakt een vlek in het tapijt of vloerbedekking. Wat nu? Het is u vast wel eens overkomen. U vind hier een aantal methoden om verschillende vlekken te verwijderen. Let er op dat elk soort vlek weer een andere reinigingsmethode vereist.

Inhoudsopgave:
Bloedvlekken

Belangrijk om te weten is dat u nooit warm of heet water moet gebruiken voor het verwijderen van bloedvlekken. Hierdoor hecht bloed zich namelijk aan de vezels.

Gebruik koud water en dep voorzichtig (niet wrijven) met een vochtig, absorberend doekje totdat de vlek niet meer zichtbaar is.

Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenwonder.

Braakselvlekken

Kleine kinderen of huisdieren kunnen wel eens voor dergelijke vlekken zorgen. Zorg ervoor dat het braaksel zelf zoveel mogelijk is opgeruimd. Strooi vervolgens een dikke laag zuiveringszout op de braakselvlekken. Zodra het zout opgedroogd is, kunt u deze opzuigen. Een andere mogelijkheid is om de braakselvlekken eerst schoon te deppen met water en na te reinigen met witte wijnazijn.

Verse vlekken verwijdert u met James Interieurreiniger.Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenwonder.

Inkt- en viltstiftvlekken

Het verwijderen van een inktvlek uit tapijt is een grotere uitdaging. Gebruik in geen geval water. Hierdoor kan de vlek uitlopen. Gebruik in plaats van water melk om de vlek schoon te deppen.

Indien de viltstiftvlekken hiermee niet verdwenen zijn, dan is het gebruik van spiritus of terpentine mogelijk. Wees er van bewust dat dergelijke middelen het tapijt beschadigen en de kans op nieuwe vlekken en verkleuringen toeneemt.

Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenspray.

Koffievlekken

Ga met koffievlekken niet overhaast te werk. Voor het verwijderen van deze vlekken uit uw tapijt, adviseren wij gebruik te maken van een badstof handdoek. Maak nat met koud water en wring deze uit. Leg de handdoek over de koffievlek en laat deze liggen totdat deze droog is.

Indien de vlek zich niet laat verwijderen, dan is het mogelijk om een speciale vlekkenverwijderaar te gebruiken. Laat u in dit geval wel adviseren door een specialist.

Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenwonder.
Theevlekken

Een theevlek verwijder je eenvoudig met een mengsel van lauw water en citroensap. Wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, dan kunt u een mengsel maken van vlekkenzout en lauw water. Laat deze op de theevlek opdrogen waarna u het opgedroogde zout kunt opzuigen.

Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenwonder.

Kaarsvetvlekken

Het verwijderen van een kaarsvetvlek uit vloerbedekking kan op 2 manieren geschieden. Belangrijk is dat het kaarsvet weer week gemaakt wordt zodat deze verwijdert kan worden. Gebruik hiervoor een haarföhn of een strijkijzer.

 • Haarföhn

  Het gebruik van een föhn is veiliger maar minder effectief. De föhn wordt gebruikt om het kaarsvet weer vloeibaar te maken. Nadat het voldoende verwarmd is, kunt u het kaarsvet met een schone theedoek opwrijven totdat de vlek verdwenen is.

 • Strijkijzer

  De strijkijzer word als oplossing vaker gebruikt maar brengt een risico met zich mee. Wanneer de strijkijzer te warm is kan het blijvende schade opleveren aan de vloerbekleding. Verwarm de strijkijzer. Leg absorberend keukenpapier of bakpapier op de kaarsvetvlek en strijk voorzichtig over de vetvlek. Het kaarsvet wordt vloeibaar en hecht zich aan het papier.


Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenspray.Wijnvlekken

Vlekken veroorzaakt door wijnsoorten zijn lastig te behandelen. Wees er dus snel bij wanneer er gemorst wordt. Hoe ouder de vlek, hoe lastiger deze te verwijderen is.

 • Witte wijn

  Voor het verwijderen van een witte wijnvlek adviseren wij het gebruik van voldoende water. Bij voorkeur bruisend. Daarna de wijnvlek met een droge, absorberend doekje / papier schoon deppen.

 • Rode wijn

  Rode wijn vereist meer handelingen. Zodra er gemorst is dient men zo snel mogelijk, met absorberend keukenpapier, de rode wijn op te deppen. Strooi vervolgens absorberende krijtpoeder over de vlek. Gebruik geen zout of witte wijn omdat deze producten het tapijt kunnen beschadigen. Is de poeder opgedroogd, dan kunt u deze opzuigen. Wanneer de rode wijnvlek nog steeds zichtbaar is, dan kunt u de handeling herhalen door krijtpoeder te vermengen met fijnwasmiddel en lauw water.


Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenwonder.

Kauwgomvlekken

Kauwgom laat zich gemakkelijk verwijderen wanneer het bevroren is. Om dit te realiseren zijn er verschillende mogelijkheden. Gebruik een koelelement of ijsblokjes om de kauwgom te koelen. Zodra deze bevroren is, kunt u de kauwgom met de hand of een (bot) voorwerp los halen.

Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenspray.

Uitwerpselvlekken

Ontlasting op uw vloerbekleding is niet fijn. Voor het verwijderen van de vlekken moet eerst zoveel mogelijk van de ontlasting worden verwijdert. Gebruik hiervoor een oude handdoek of keukenpapier.

Vervolgens maakt u een mengsel van Biotex om de vlek schoon te deppen. Na het reinigen kunt u er een droge handdoek op leggen voor het drogen.

Nadat de vlekken verwijdert zijn, adviseren wij om de vlek nog eenmaal te behandelen met een gelijke oplossing van azijn en water. Gebruik hiervoor 1 deel water en 1 deel azijn.Verfvlekken

Het reinigen van een verfvlek hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hieronder leest u enkele tips voor het verwijderen van verfvlekken van uw vloerbekleding.

Verf op bekleding laat zich vrij eenvoudig behandelen met een terpentine of wasbenzine. Wanneer het om waterbasis verf gaat, dan is het al voldoende om warm/heet water gebruiken. Voordat u begint adviseren wij om het gebruik van deze middelen op een klein stukje tapijt te testen. Het kan namelijk voorkomen dat het tapijt verkleurt. Wees er zeker van dat dit niet bij u gebeurt door te testen.

Opgedroogde vlekken verwijdert u met James Vlekkenspray.
Wat u NIET moet doen bij vlekken!!

 • Niet wrijven of schrobben

  Hierdoor kan de structuur van het tapijt beschadigd raken.

 • Te veel zeep of reinigingsmiddel gebruiken

  Voor het reinigen van de gebruikte chemie is veel water nodig. Achterblijvende zeepresten trekken sneller vuil en stof aan.

 • Zout direct op een vlek strooien

  Zout kan de garen beschadigen waardoor de bescherming vervalt en vlekken nog sneller kunnen ontstaan.

 • Gebruik geen chloor of producten die chloor bevat

  Chloor is erg agressief en kan leiden tot verkleuring.

 • Gebruik geen wasbenzine

  Wasbenzine is vrij agressief en kan het tapijt onherstelbaar beschadigen.

 • Gebruik geen gekleurde handdoeken of keukenpapier bij het schoon deppen

  De kleurstoffen in het papier of handdoek kan afgeven waardoor er nieuwe, moeilijk te verwijderen vlekken kunnen ontstaan.Wat u WEL moet doen bij vlekken

 • Geen paniek! Vertrouw op James

  De specialist in schoonmaak- en onderhoudsmiddelen.