Soorten tapijt: voor welke tapijtstructuur kies ik?


Verschillende soorten tapijt, daar heeft u bij ons alle keuze uit. Maar welke past nu het beste bij uw smaak en gezinssituatie? Welke tapijtsoorten zijn bijvoorbeeld geschikt voor uw trap, huisdieren of intensief gebruik? Daarbij is vooral de bovenkant van het tapijt van belang. Daarom zetten we in dit artikel de verschillende structuren met hun kenmerken, voor- en nadelen, uitstraling en toepassingen op een rij. Zo wordt het kiezen van een tapijtstructuur een stuk makkelijker!

Waarom is de tapijtstructuur belangrijk?

Als u kiest voor een nieuw tapijt, dan wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft en meegaat. Zo mooi mogelijk bij uw smaak, leefsituatie en woning passend en zonder al teveel onderhoud het liefst. Dan is het handig om te weten dat niet alle soorten tapijt geschikt zijn voor bijvoorbeeld uw trap, uw huisdieren of de kamer waarin u het wilt gebruiken. Vanuit onze jarenlange expertise adviseren wij u graag over de verschillende tapijtstructuren in ons assortiment.

Tapijtstructuren: zoveel smaken, zoveel soorten

Met de structuur van een tapijt bedoelen we eigenlijk de bovenkant van deze soort vloerbedekking. De structuur is afhankelijk van de manier van fabriceren, maar ook de vorm, dichtheid, dikte en materiaal van de polen. Wij hebben in ons assortiment de volgende verschillende tapijtstructuren:

Bouclé vloerbedekking is een laagpolig tapijt waarbij de poollussen van gelijke of ongelijke hoogte in elkaar gedraaid zijn en zo het poolmateriaal vormen. Bij polen van ongelijke hoogte spreken we van geschoren bouclé of een hoog/laag structuur, waarbij de top van de hoge lussen als het ware is doorgesneden. Hierdoor kunnen afwisselende patronen en reliëf ontstaan.
Tapijt bouclé heeft als voordeel dat het minder hard slijt en daardoor een lange levensduur heeft, ook bij intensief gebruik. Ook is het goed schoon te houden waardoor het erg geschikt is voor trappen, gangen en werkkamers. Door de lussen is deze structuur minder geschikt voor huisdieren. Nadeel is verder dat bouclé harder aanvoelt dan een hoogpolig tapijt.

Een tapijt moquette of een cut-pile tapijt is een hogere velours, waarbij alle lussen van de polen tijdens het productieproces van weven of tuften zijn doorgesneden. De op hun toppen afgesneden lussen van dit gesneden lussenpooltapijt, geven deze vloerbedekking een gladde en egale uitstraling. De garens lijken daardoor net lange haren die recht opstaan.
Voordeel van dit hoogpolig tapijt is dat het een warme en elegante uitstraling heeft. Wel vraagt het goed onderhoud door te stofzuigen. Door de warme en elegante uitstraling is deze tapijtsoort bij uitstek geschikt voor de slaapkamer.

Een tapijt velours is eigenlijk een soort moquette tapijt. Het verschil is de hoogte waarin de lussen zijn doorgesneden, die bij velours lager is. Bovendien is de dichtheid van de polen hoger waardoor deze structuur compacter lijkt en sterker is. Omdat het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, krijgt het tapijtoppervlak een fluwelige uitstraling.
Ook hier zijn de voordelen de rijke, warme en luxe uitstraling waardoor dit een uitstekend tapijt voor slaapkamer is. Wel is het onderhoud van velours vloerbedekking wat bewerkelijker.

Een frisé vloerbedekking is een hoogpolig tapijt, waarbij de polen in plaats van de lussen zijn doorgesneden. Bij frisé zijn de garens echter in elkaar gedraaid waardoor ze niet overeind staan, maar als het ware krullen. Dat zorgt voor een heel speels en levendig effect, waarbij het wel zo is dat u uw voetstappen ziet als u eroverheen loopt. In tegenstelling tot het moquette tapijt is bijna iedere pool afzonderlijk van de ander te onderscheiden.
Voordeel van frisé tapijt is dat de hoogpolige vloerbedekking zacht aanvoelt en minder snel vies lijkt. Omdat vuil zich meer hecht in hoogpolig tapijt, is het een slimme keuze bij allergieën. Deze structuursoort vraagt wel om iets meer onderhoud dan andere structurenDit soort tapijt is erg geschikt voor woon- en slaapkamers. Voor intensief gebruik zoals op een trap of bij huisdieren, is frisé vanwege de hoogpolige structuur minder geschikt.

Saxony vloerbedekking is een tapijt gemaakt van meerdere garens die in elkaar zijn gedraaid. Dit geeft het tapijt een vol, weelderig, luxe en elegant karakter met een zachte structuur. Het is zelfs levendiger dan frisé. Bij deze tapijtsoort komt het wel eens voor dat er voetafdrukken achterblijven als u erover loopt. Niet iedereen vindt dit even mooi.
Saxony tapijt kan lage en hoge garens hebben waardoor er voor iedere toepassing en ruimte wel een geschikte soort te vinden is. Als u uw vertrek een luxueuze sfeer wilt geven zonder het teveel te laten overheersen, dan raden wij deze structuursoort aan. Ook met huisdieren is deze soort, vanwege het gebruik van afzonderlijke garens, wel geschikt.

Een tapijt met shagstructuur is een hoogpolig tapijt dat erg op frisé lijkt. Ook hier zijn de polen doorgesneden en de garens in elkaar gedraaid. Alleen zijn de polen nog wat langer, waardoor ze als het ware omvallen. Hierdoor krijgt shag tapijt een warrige en levendige uitstraling.
Voordeel is dat een shagstructuur een speelse twist aan een ruimte geeft met de luxe en zachte uitstraling van hoogpolig tapijt. Nadeel is wel dat het veel vuil opneemt en dit dus meer moeite voor onderhoud en schoonmaak vraagt. Het is een geschikte structuur voor de slaap- en woonkamer.

Tapijtsoorten onderhouden? Goed te doen!

Hoe kan ik mijn tapijt het beste onderhouden, is een vraag die terecht vaak gesteld wordt. Als u een tapijt koopt, wilt u immers dat deze zo lang mogelijk meegaat en zo mooi mogelijk blijft. In het algemeen geldt dat iedere tapijtsoort goed te onderhouden valt. Wel vraagt hoogpolig tapijt in vergelijking met laagpolig tapijt iets meer onderhoud en is het materiaal van de garens ook van invloed op de mate van onderhoud. Zo is wol bijvoorbeeld zeer vuilbestendig! Twee keer in de week stofzuigen is ons advies om iedere soort tapijt mooi te houden.

Gratis tapijt stalen en veel service

Heeft u een vraag over onze soorten tapijt, maten, bijpassende ondervloeren of randafwerkingen? Onze klantenservice helpt u graag verder. Zelfs als het in de avond of in het weekend is! Bent u na het lezen nog niet helemaal zeker van de juiste tapijtsoort? U kunt bij ons gratis tapijt stalen aanvragen die u binnen één tot twee werkdagen in huis heeft. Zo kunt u de structuur echt goed beleven en nog even thuis rustig bekijken welke structuur u mooi vindt en het beste in uw woonsituatie past.

Waarom tapijtsoorten kiezen bij Home Design Shops?

  • Professionele, betaalbare legservice inclusief gratis inmeten
  • Veilig bestellen met het keurmerk betrouwbare webshop
  • Gratis en snelle verzending
  • Verschillende betaalopties waaronder achteraf betalen
  • Ook mogelijkheid tot bekijken van tapijten in een showroom